20 Ocak 2017 Cuma

CUMHURBAŞKANLIĞI İLE BAŞKANLIK SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI

·         ·         Başkanlık sisteminde yasama organı olan Meclis ile yürütme organı olan Başkan, farklı günlerde halk tarafından seçilir.
.           Cumhurbaşkanlığı sisteminde yasama organı olan Meclis ile yürütme organı olan Başkan, aynı günlerde halk tarafından seçilir.

·         Başkanlık sisteminde Başkan, 4 yıl süreyle iki kez seçilebilir. Üçüncü kez seçilmek istiyorsa bir dönem ara vermek zorundadır.  
       Cumhurbaşkanlığı sisteminde ise Cumhurbaşkanı 5 yıl süreyle en fazla 2 kez seçilebilir.

·         Başkanlık sisteminde yürütme, yasamaya karışamaz.
      Cumhurbaşkanlığı sisteminde ise başkan, sadece yürütme alanında kararnameler çıkarabilir diğer temel hak ve özgürlükler alanında kararname çıkaramaz.

·         Cumhurbaşkanlığı sisteminde Cumhurbaşkanı meclisten çıkan bir yasayı veto ettiğinde o kanunun TBMM tarafından kabulü için nitelikli çoğunluk getirilmiş ve Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu ile aynen kabulü halinde Cumhurbaşkanınca yayımlanacağı öngörülmüştür.

·         Cumhurbaşkanlığı sisteminde Cumhurbaşkanı kanun olarak sadece bütçe kanununu hazırlayıp TBMM’ye sunar. Bütçeyi onaylama yetkisi TBMM’dedir. Bütçe kanununun süresinde yürürlüğe konulamaması halinde yeni bütçe kanunu kabul edilinceye kadar bir önceki yılın bütçesi yeniden değerleme oranına göre artırılarak uygulanır.

       Başkanlık sisteminde  ise bütçeyi Senato belirleyip, onaylar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder